dornyika.com > lists > mese > Treehorn's Wish > 2/5

Treehorn kívánsága (2/5)

treehorn


A mamája és a papája még mindig a nappaliban voltak, nézték a számlákat.
Kiterítette a konyhaasztalra a tegnapi újságot és rátette a palackot. Elővett egy rongyot a kamrából. Leült és elkezdte megtisztítani a palackot. Volt benne egy dugó, kihúzta.
Egy leheletnyi füst szállt fel és Treehorn azt látta, hogy egy nagyon magas, kopasz fejű férfi áll a konyhában. Nagy arany fülbevalót viselt és valami hosszú köpenyfélét. A gázóra leolvasó lehet.
“Hol vagyok?” kérdezte a férfi.
“A konyhában,” mondta Treehorn. “A gázóra lent van a pincében.”
A férfi megdörzsölte a szemét és kinyújtózott. Úgy tűnt, nem nagyon érdekli a pince.

treehorn Lehet, hogy egyáltalán nem a gázóra leolvasó, gondolta Treehorn. Lehet, hogy egy dzsinn. Treehorn nagyon sokat olvasott a dzsinnekről. Palackokban vagy üvegekben éltek addig, amíg valaki ki nem engedte őket. Talán ez a dzsinn abban a palackban volt, amit Treehorn a kertükben talált és akkor jött ki, amikor Treehorn kivette a dugót.
Nem akarta tőle megkérdezni, hogy ő dzsinn-e, hátha mégis tényleg a gázóra leolvasó. Elég álmosnak tűnt. Talán csak unatkozott. A gázóra leolvasás elég unalmas munka lehet.
Ha mégis dzsinn és nem gázóra leolvasó, akkor Treehornnak lehet három kívánsága. Általában így működött a dzsinneknél.
Treehorn úgy döntött, hogy kíván valamit. Így meg tudja állapítani, hogy a férfi dzsinn-e vagy sem.
“Azt kívánom, hogy legyen egy szülinapi tortám,” mondta Treehorn.
A férfi ásított és leült Treehorn mellé a konyhaasztalhoz.
“Ott van a torta a konyhapulton,” mondta.
Treehorn hátranézett. Valóban, ott volt egy torta.

treehorn Korábban nem volt ott, ebben biztos volt. Hacsak nem volt ott végig, és csak azért nem vette észre, mert eltakarták a hűtőből kipakolt dolgok a konyhapulton.
Treehorn felállt és odasétált, hogy megnézze a tortát. BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT volt ráírva. Nem volta rajta gyertya.
Kellenének rá gyertyák, gondolta Treehorn. Akkor lehetne egy kívánsága, amikor elfújja őket.
“Azt kívánom, hogy legyenek gyertyák a tortán,” mondta Treehorn.
“Ott vannak a gyertyák,” mondta a férfi.
“Nem, nincsenek,” mondta Treehorn.
“Nézd meg újra,” mondta a férfi. Treehorn megnézte a tortát. Most már voltak rajta gyertyák. Biztos volt benne, hogy az előbb nem voltak.
Akkor ezek szerint a férfi egy dzsinn. Ha az, akkor Treehorn elhasználta két kívánságát. Egyet a tortára, egyet a gyertyákra. Sosem hallott olyan dzsinnről, aki háromnál több kívánságot teljesített. Nagyon meg kell fontolnia a következő kívánságát. Gondolkodott, mi legyen az.

treehorn
A dzsinn letette a fejét a konyhaasztalra és behunyta a szemét. Úgy tűnt, elbóbiskolt.
“Gondolom elég unalmas lehet abban a palackban egész nap,” mondta Treehorn.
“Nem annyira, mint kijönni,” mondta a dzsinn. “Addig nem tudom kényelembe helyezni magam, amíg vissza nem megyek. Utálok kijönni és olyan emberek kívánságait teljesíteni, akiket sose láttam azelőtt. Olyan embereknek, akiknek még a nevét se tudom.”
“Az én nevem Treehorn,” mondta Treehorn.
“Vagy nem is akarom tudni,” folytatta a dzsinn. “Az az igazság, hogy nagyon de nagyon fáradt vagyok. Ha nem bánod, visszacsúszok a palackba egy kis szundikálásra. Amint bent vagyok, tedd vissza a dugót, nehogy kicsússzam, amíg alszom. Amint készen állsz a következő kívánságodra, csak kiveszed a dugót, rendben?”
“Rendben,” mondta Treehorn.

treehorn
Treehorn nézte, ahogy a dzsinn valahogy visszaolvadt a palackba.
Treehorn visszatette a dugót. Újra felhívta a barátját, Moshie-t.
“Találtam egy palackot a kertben és amikor kihúztam a dugót egy dzsinn jött elő,” mondta. “Lehet három kívánságom. Egy tortát kívántam és megkaptam.”
“Kérhettél volna két tortát is te lüke,” mondta Moshie és letette a telefont.

treehorn

Treehorn igazat adott Moshie-nak. Kérhetett volna két tortát. Nagyon sok tortát kérhetett volna. A következő kívánságánál nagyon oda kell figyelnie. Nem akart elpazarolni egy tökéletes kívánságot valami buta dologra. Nem mintha a torta butaság lenne, persze. Egy születésnap nem igazi születésnap torta nélkül, gondolta Treehorn. És a szülinapi torta nem szülinapi torta gyertya nélkül.
Treehorn átvitte a tortáját a konyhaasztalra és letette a palack mellé. Jó lett volna, ha rajta van a neve a tortán, de legalább gyertya volt rajta.
Bejött a mamája és elkezdte visszapakolni a hűtőszekrénybe a maradék üvegeket.
“A kertben találtam ezt a régi palackot és amikor kihúztam a dugót egy dzsinn jött elő,” mondta Treehorn.
“Tudod, hogy mi a papa és az én véleményem arról, ha limlomot hozol be a házba,” mondta Treehorn mamája. “Sosem lehet tudni, hol volt azelőtt.”

<- Előző | Következő ->