dornyika.com > lists > mese > Treehorn's Treasure

Treehorn's Treasure

Írta: Florence Parry Heide
Rajzolta: Edward Gorey

Treehorn kincse (1/5)

treehorn

Treehorn a szobája padlóján ült és képregényeket olvasott. Tizennégy képregénye volt és mindegyiket tizenkilencszer olvasta végig.
NYISSZ! LEVÁGTAM A BORZALMAS FEJÉT ÉS NÉZD! ISZONYAT! ÚJAT NÖVESZT! VÁÓ! ÉS EZ MÉG OCSMÁNYABB, MINT AMIT LEVÁGTAM! FÚÚJ, Á!
Miután ezt befejezte, a képregény kupac aljára tette. A következő a kupacban a GONOSZ VILLA VÁMPÍRJA című képregény volt. Ezt már tegnap előtt óta nem olvasta.
Amint kap rá engedélyt, vásárolhat újakat. És beküldhet pár kupont, amivel a képregényekben hirdetett dolgokat tudja megszerezni. Minden kupon ki volt már töltve, a borítékok megcímezve és felbélyegezve. Talán ma reggel megkapja az engedélyt. Mindenesetre a borítékokat az esőkabátja zsebében tartja.

treehorn
Treehorn felvette az esőkabátját. Nem azért mert esett az eső, nem esett, hanem mert jó sok zsebe volt. Így mindent magával vihetett: képregényeket, egy zseblámpát, madzagot, gumiszalagokat, gemkapcsokat és kis üres dobozokat meg pár egyéb dolgot, amire szüksége lehet.
A papája még otthon volt, éppen reggelizett. “Jobban oda kell figyelnünk, hogy mennyit költünk, Emily,” mondta Treehorn papája. “Meg kell tanulnunk félretenni a vérzivataros időkre.”
Treehorn mamája éppen különböző kárpit anyagokat próbált rá a bútorokra.
“Ó, nagyon remélem, hogy nem fog esni,” mondta. “Tegnap csináltattam meg a hajamat.” Felmutatott pár anyagot. “A csíkos tetszik vagy a virágos, Chester?”
“Mind a kettő nagyon szép, drágám,” mondta Treehorn papája.
“Megkapom az engedélyem?” kérdezte Treehorn. “Múlt héten elfelejtetted, szóval már két hetivel tartozol.”

treehorn
“A festő ma reggel jön, hogy kifesse a konyhát,” mondta Treehorn mamája. “Ha már megcsináltatjuk a konyhát, nem lenne jó megcsináltatni az egész házat?”
“Nem terem pénz a fákon, Emily” mondta Treehorn papája.
“Hát, akkor legalább a széket újra kárpitozom,” sóhajtott Treehorn mamája.
“Talán ez a szép darabka gyapjúszövet. A zöld idén igen divatos. Egyed meg az aszalt szilvádat, Treehorn.”
PFUH! NEM TUDOK TOVÁBB FUTNI! EGYRE KÖZELEDIK! KRRH-KRRH! TÜZET OKÁD! ÉLVE FOGOK ELÉGNI! LEVEGŐT! BÁRCSAK ELÉRNÉM A FOLYÓT! PLACCS! GLUGY-GLUGY!
“Jobban örülnék, ha Bertha néni nem jönne át ma vacsorára”, mondta Treehorn mamája. “El kell hívnunk valahová, most hogy van ez a festés és minden.”
“Ne menjetek drága helyre, Emily,” mondta Treehorn papája. “Kifolyik a pénz a kezeink közül.”

treehorn
Csengettek. “Ó, már itt is van a festő,” mondta Treehorn mamája és ment ajtót nyitni.
“Megkaphatom az engedélyemet?” kérdezte Treehorn a papáját. Treehorn papája Treehornra nézett. “Valamiről akartam veled beszélni Treehorn, de elfelejtettem miről.”
“Az engedélyemről,” mondta Treehorn. “Két hetivel tartozol.”
“Valami pénzzel kapcsolatos dolog,” mondta Treehorn papája.
“Ha ma megkapom, be tudom küldeni a kuponokat,” mondta Treehorn.
“Épp azon gondolkozom, hogy miről akartam beszélni veled, Treehorn,” mondta a papája. “Van egy meglepetésem számodra. Adok neked egy egész dollárt.”
“Két hetivel tartozol,” mondta Treehorn.
“Adok neked egy egész dollárt,” folytatta Treehorn papája. “És azt akarom, hogy tedd félre.”
“Ha félreteszem, akkor nem tudom elkölteni,” mondta Treehorn.

treehorn
“Pont ez a lényeg,” Treehorn. “A pénz értelme a megtakarítás. Félretenni, nem költeni. Egy félretett dollár egy megérdemelt dollár,” mondta Treehorn papája. “A férfi megtakarítása a férfi kincse.”
“Mire jó, ha csak félreteszem?” kérdezte Treehorn. “Én be akarom küldeni a kuponokat nyereményekért.”
“A pénz nem fán terem, Treehorn,” mondta a papája. “Tedd el ezt a dollárt egy biztos helyre. Később örülni fogsz, hogy így tettél.”
A legbiztosabb hely, amit Treehorn ismert, a malacpersely volt, de a mamája mindent bedobozolt, ami a konyhában volt.
A másik biztos hely a kerti fa törzsében lévő üreg volt. Soha senki nem nézett bele. Betehetné a pénzt az egyik borítékba, a borítékot pedig betenné az üregbe. Ott elég nagy biztonságban lenne.
Treehorn elővett pár megcímzett borítékot az esőkabátja zsebéből. Az egyik az UNIVERZUM VÉDELMEZŐJE Társaságnak volt megcímezve. Erőember készletet akart szerezni tőlük, amilyen a barátjának Moshie-nak is van.

treehorn
A másik a következő címre szólt:
AZONNALI VARÁZS
POSTAFIÓK 11
N. Y., N. Y.
A kuponon ez szerepelt:

ÉRTÉKES KUPON!
CSAK KÜLDD EL EZT A KUPONT
(egy dollárral együtt)
TANULJ CSODÁLATOS VARÁZS MUTATVÁNYOKAT!
KÁPRÁZTASD EL A BARÁTAIDAT!
EJTSD ÁMULATBA A CSALÁDODAT!
SIESS!
AMEDDIG A KÉSZLET TART!
Treehorn ebbe a borítékba tette bele a dollárt és kiment.

Következő ->