dornyika.com > felrehallasok

Félrehallások

Levelet kaptam... LIFE!

Hajdanában sokat játszottak egy számot a rádióban, aminek a refrénjét nálunk (Magyarországon) mindenki csak úgy énekelte, hogy "levelet kaptam, life". Nem olyan régen ismét hallottam ezt a dalt, és utánajártam, hogy végülis mi a fene ez a "levelet kaptam life"; valóban magyar együttes száma-e, mert annyira megtévesztően magyarnak hangzik, csak azért mégis gyanús, érdekes a szöveg. Így derült aztán ki számomra, hogy ez az Opus nevű együttes 1984-ből származó Live is life című száma, aminek szövege megtalálható az együttes honlapján, és amiből egyértelműen kiderül, hogy a refrén csak halandzsa (ha tényleg igaz a honlapon található dalszöveg): LABADAB DAB DAB LIVE.

Az igazság az, hogy ha az ember meghallgatja a számot, ezt nem igazán akarja elhinni, mert a "levelet kaptam life"-ot sokkal jobban rá lehet énekelni, mint a labadab dab dab live-ot. Mindez egyébként csak arról jutott most eszembe, hogy nemrégiben ismét félrehallottam valamint, de ez nem dalszöveg volt, hanem egy reklám:

A Nescafé és a Café Donne Múrio

A húgom sokat nézte vissza a tv2 oldalán a Megatáncos videókat, ami persze mind egy Nescafé reklámmal (Nescafé 3in1) indul, ezért elég sokat volt alkalmam hallani. A félrehallásban biztos az is szerepet játszott, hogy az interneten keresztül sugárzott videó hang- és képminősége hagy kívánni valót maga után, másrészt szerintem a hangsúlyozással is probléma van. Szóval, a reklám végén a következő mondat hangzik el: "Nescafe három az egyben. Hogy a kávédon ne múljon." Nos én ezt úgy értettem, hogy a három az egyben kávé mellé a Nescafé ajánl még egy másik, egzotikusabb kávét is: "Nescafé három az egyben. Vagy a Café Donne Múrio."

2007/07/06 10:00:00